– Tenk å plante norsk gran i norsk gran, det må jo være sirkulærøkonomi. Det mener produktansvarlig Tove Ladstein om firmaets nye produkt – vekstmediet Fibergrow som kan erstatte torv når EU nå krever utfasing.
TEKST OG FOTO: SVEIN ERIK SOLBERG, U:RED
Hunton har siden åpningen av den nyeste fabrikken på Skjerven i 2019 fått kjørt inn maskineriet. Her blir det produsert trefiberbasert isolasjon så det griner etter, men under radaren produseres det også et annet produkt. Et produkt med navnet Fibergrow.
HUNTONS NYE NISJEPRODUKT
Hunton er et gammelt firma som har stått imot tidens tann, og er i dag hovedsakelig kjent for sine porøse trefiberplater og sin fremtidsrettede trefiberisolasjon. Utviklingen kunne derimot ikke stoppe der, så per i dag har de også et vekstmedium kalt Fibergrow i porteføljen. Dette produktet blir produsert i den nyeste fabrikken på Skjerven utenfor Gjøvik.
– Vi tenker alltid på hvordan vi skal utvikle og forbedre oss, og dette produktet er en del av det, forteller leder for forretningsutvikling Ole Mathias Lygren.
Resultatet er at allerede i dag kan du kjøpe plantejord hos eksempelvis Felleskjøpet eller Plantasjen med opptil 40 % Fibergrow.
UTVIKLINGEN AV FIBERGROW
Vekstmediet Fibergrow er et resultat av et tett samarbeid mellom næring og forskning. Lygren forteller også at Fibergrow er et svar på EUs mål om å utfase torv som vekstmedium, og sammen med Nibio som forskningspartner har Hunton utviklet et norsk kommersielt produkt som kan erstatte torva.
– Vi måtte bare gripe sjansen når Nibio og Miljødirektoratet kontaktet oss i 2018, tilføyer Lygren. Siden da har Hunton, Nibio og Norsk Landbruksrådgivning med flere samarbeidet tett omkring det som har blitt Fibergrow, gjennom deler av et prosjekt som heter Subtech.
HVA ER EGENTLIG FIBERGROW?
– Fibergrow er i hovedsak et vekstmedium for å bedre jordstrukturen og gi et luftig og godt voksested til plantene, sier produktansvarlig Tove Ladstein. Hun har mange år i gartnernæringen bak seg, og vet hvilke kvaliteter næringa vil ha.
– Fibergrow trefiber er et sterilt vekstmedium helt fritt for næringsstoffer. Produsentene av jordmasser tilsetter deretter kompost eller andre former for næring, og kan slik lage jord. Trefibrene gir en struktur som sikrer flyt av tilført vann og næring til plantene, forklarer Ladstein som produserer to varianter av Fibergrow til ulike typer planteproduksjoner, både som løsfiber og som matter. Mattene brukes i hydroponiske veksthus, slik som for eksempel i produksjon av agurk og tomat.
– Begge typene blir produsert svært likt, flisa går gjennom en dampkoking for så å bli defibrert. Disse fibrene blir så tørket på noen få sekunder, og deretter pakket løst eller i matter. Det er en svært enkel, men viktig prosess, sier Lygren.
Han poengterer også at det er nettopp denne kokingen og «flashtørkingen» som gir Fibergrow egenskaper som et hygienisert og sterilt produkt. Lygren påpeker at produktet er homogent, slik at det skal være enkelt for kundene å blande riktig mengde i sine jordstrukturer.
STOR INTERESSE HOS GARTNERNÆRINGA
– Det er jo et eventyr! stråler Ladstein. Hun er kjempeoverrasket over hvor positiv og interessert gartnernæringen stiller seg til produktet.
– I mine år i gartnernæringen har jeg ikke vært borte i maken. Vanligvis når det kommer noe nytt på markedet så tar det votter og vinter før det blir interessant for mengden å benytte, men nå er det helt motsatt, forklarer hun energisk.
– Vi har gjennom Subtechprosjektet prøvd å finne de beste blandingsforholdene mellom Fibergrow og de andre bestanddelene, men dette er under stadig utvikling. Og siden interessen er så høy i gartnernæringen gjør disse også egne forsøk, så denne utviklingen går fort, forteller hun.
VEIEN VIDERE
Subtech var et vellykket fireårig prosjekt mellom 2020 og 2023, og nå står fire nye år med Subtech 2.0 for tur.
– Målet er å utvikle trefiber som vekstmedium frem til det stadiet at jordblandingene kan bli helt torvfrie. Og i Subtech 2.0 vil vi arbeide med å øke andelen trefiber i jordblandingene, og samtidig opprettholde dagens vokseevne/produksjonsevne, forteller Lygren om visjonene for det nye prosjektet.
– Subtech 2.0 skal også undersøke om trefiberne kan benyttes i flere omløp, samt benyttes som kompost eller energiformål, legger han til.
– Forventer dere så høy etterspørsel at Hunton trenger å utvide en av fabrikkene?
– Det er vanskelig å si, men produksjonen på Skjerven-fabrikken er et stykke unna maksimal kapasitet enda, så vi har muligheter til å møte økende etterspørsel. Også har vi fortsatt 110 dekar med tomt vi kan utvide på, så med tiden vil nok produksjonen øke, svarer Lygren.
– Hva mener planteskolene om Fibergrow, vil vi se gran vokse i gran fremover?
– Planteskolene har vist interesse, men de venter nok på enda litt utvikling og forskning rundt dette. Det hadde vært festlig å se norsk gran vokse i norsk gran, det er hva jeg kaller sirkulærøkonomi, avslutter svarer Ladstein optimistisk. •
FAKTA: Subtech
Subtech er et avsluttet fireårig prosjekt der man har sett på utviklingen av torvreduserte vekstmedier på basis av trefiber. Prosjektet har vært så vellykket at Subtech 2.0 er under oppstart med mål om at man i løpet av årene frem mot 2027 skal finne fullverdige erstatninger, slik at torv i jordblandinger i størst mulig grad kan fases ut.