En merkelig situasjon i markedet

Det er fortsatt høye tømmerpriser i både Sverige og Norge selv om prisene på trelast og ferdigvare er lave.

 

Både sagbrukene og treforedlingsindustrien må holde hjulene i gang og er avhengig av råstoff, men skogeierne er tilbakeholdne med å hogge. Og etterspørselen etter trelast og papirmasse er redusert.

– Verdensmarkedet for trelast har gått ned, byggeaktiviteten i Europa har bremset opp, noe som gjør Kina og ikke minst USA til et viktig eksportmarked. I USA er arbeidsledigheten lav og byggeaktiviteten holder stand. Men sagbrukene tjener mindre på det de selger nå og de sliter med lønnsomheten. Det kan godt være at vi får produksjonsbegrensninger hos noen av disse i forbindelse med juleferien, sier Carl Johan Moberg i Virkesbörsen.

Når det gjelder ferdig produsert papirmasse har prisene ligget på et bunnivå en stund, og ingen ting tyder heller på noen særlig økning den første tiden. Her handler også mye om hva som skjer i Kina.

– Samtidig drives prisen på massevirke opp som følge av etterspørselen etter energisortimenter. Lokalt har man sett priser på brennved som er høyere enn prisen på massevirke, sier Moberg.

Det som skjæres på sagbrukene nå er virke som ble kjøpt inn for et halvt til et år siden da prisene var lavere. Og i løpet av den perioden har markedet for trelast gått ned.

– Spørsmålet er hvordan ferdigvaremarkedet ser ut til våren når sagbrukene begynner å skjære på de volumene de har kjøpt inn nå. Det kan bli enda tøffere for dem, eller kanskje markedet vil snu og det blir bra, det tør jeg ikke uttale meg om, fortsetter han.

Men for skogeierne bør det være gode tider.

– Vi ser fortsatt en prisøkning på rundtømmer i Sverige. Senest for noen dager siden høynet Mellanskog prisene, så vi har en positiv utvikling, sett fra skogeierens side, sier han.

Og når det kommer til energivirke er det fortsatt rift om det, selv om man gikk inn i denne høsten med større lager enn man gjorde i fjor.

– Men prisbildet er bra. Og så spiller været inn, og nå har vi hatt en periode med minusgrader i hele Sverige, og da minsker lagrene på bioenergi, avslutter Moberg.

 

Les mer fra Norsk Skogbruk Nr 12

Skroll til toppen