For at skogbruket skal kunne utnytte potensialet i mer variert treslagssammensetning, som kan skape klimatilpassede skoger framover i tid, skal Skogfrøverket sikre frøforsyning også for varmekjær edellauvskog. Oakbreed er et ledd i dette.
Tekst: Helge Hvoslef
OAKBREED er et bredt sammensatt og stort felles nordisk prosjekt med målsetting om å sikre best mulig frøforsyning av eikefrø, eller nøtter, til nordisk skogbruk.
Mer variert treslagsammensetning
Bakteppet er en erkjennelse av den klimatiske utviklingen. Vi går varmere tider i møte, og det så raskt at det er vanskelig for skogen, som av natur kontinuerlig søker å tilpasse seg eksisterende forhold, å holde tritt med den stedvis dramatiske varmeutviklingen. Vi ser endringer allerede, eksempelvis med granskogen som allerede nå sliter med økende tørkestress og vindpress. Vi ser også at forholdene for varmekjær edellauvskog blir stadig bedre. For at skogbruket skal kunne utnytte potensialet i mer variert treslagssammensetning, som kan skape klimatilpassede skoger framover i tid, skal altså Skogfrøverket sikre frøforsyning også for disse treslagene.

Utvikling av produktet
Prosjektet skal lokalisere frøkilder som kan dekke frøbehovet på kort sikt. Kartlegging av 20–25 gode naturlige frøbestand av hvert av de to eikeslagene i Norge og 10–15 i andre nordiske land skal utføres, fordelt på sommer og vintereikbestand. Rundt 15 000 gode eikenøtter fra utvalgte plusstrær vil hentes inn, og lagring av eikefrø skal optimaliseres.
Fra frøet skal det etableres store proveniensforsøk som over tid tynnes ned til frøkilder, altså frøplanteplantasjer, med bedre genetiske egenskaper som vil sikre stabil og god frøforsyning.
Oppstart av foredlingsprogram som skal gi et enda bedre genetisk materiale på lang sikt blir en viktig del av prosjektet. Forbedringen vil være bedre produksjon, bedre stammeform, og mindre skader som reduserer verdi. Klimatilpasning og inndeling av bruksområder, hvor frøet fra de forskjellige frøkildene kan brukes, vil også være en viktig del av forskningen.
Sommereik og vintereik har antakeligvis forskjellige «optimale» bruksområder i skogbruket. De hybridiserer også i stor grad, og ofte er det vanskelig å skille hybrider fra den rene arten. Prosjektet skal derfor arbeide med begge artene og forsøke å utnytte den økte genetiske variasjonen hybridiseringen gir. Høy genetisk variasjon styrker treslagets tilpasningsevne og er derfor en evolusjonær fordel. Det kan vise seg å bli viktig ved raske klimaendringer som sannsynligvis medfører at det naturlige utbredelsesområdet til mange arter, deriblant eik, utvides nordover og oppover i høyt tempo.
Moderne metoder for foredling
For å øke fleksibiliteten i foredlingsarbeidet skal Nibio utvikle et såkalt SNP-array for standardisert geno typing med høy oppløsning og god dekning av genomet. Det betyr at planteforedlere skal kunne utnytte de mest moderne metodene innen foredling, og dermed korte ned foredlingssyklusen, øke presisjonen og gi økt mulighetsrom for forbedring av den genetiske sammensetningen. Metoden vil på kort sikt også bli viktig for å karakterisere populasjonsstrukturen i Norden, slik at vi har den kunnskapen vi trenger for å gi god veiledning om bruksområder, strategier i foredlingen, og riktig forvaltning for bevaring av den genetiske ressursen.
Eik i skogbruket
For å forberede skogbruket på det nye eikeskogbruket skal prosjektet også etablere demonstrasjonsfelter der foredlet eik plantes både som hovedtreslag og i blanding med andre treslag. Eik er ikke bare et viktig treslag i tømmerproduksjonen. Det er også et treslag med viktige økologiske funksjoner og kan være stabiliserende når det kommer til vind og erosjon. I tillegg er den et visuelt vakkert og et spennende tre i landskapet.
Prosjektdeltakerne ser fram til å bidra til at treslaget fra eventyr, sagn, parkettgulv og møbler, blir mer vanlig innslag i de norske og nordiske skoger, hevdes det.
FAKTA: Eikeprosjektet OAKBREED 2025-2028
OAKBREED er et bredt sammensatt og stort felles nordisk prosjekt med målsetting om å sikre best mulig frøforsyning av eikefrø, eller nøtter, til nordisk skogbruk.
Skogfrøverket, NIBIO og en rekke samarbeidspartnere skal bygge fundamentet for en nordisk frøforsyning av eikefrø. Satsingen følger opp målsetningene i Skogfrøverkets nye strategi for skogplanteforedeling og frøforsyning. Forskere fra Nibio har nøkkelroller i mange av aktivitetene. Forskningen ledes av Tomas Funda ved Nibio. Skogforsk og Landbruksuniversitetet (SLU) i Sverige, samt Universitetet i København innehar viktige oppgaver for gjennomføring av prosjektet.
I tillegg er også Norgesplanter AS, Skogselskapet i Østfold og Skogselskapet i Buskerud og Telemark, AT Skog, og Glommen Mjøsen i Norge involvert. Norgesplanter AS skal blant annet produsere alle forsøksplantene til feltforsøkene.
Satsingen er finansiert av Forskningrådets innovasjonsprogram for næringslivet, samt med midler fra Skogfrøverket egne inntekter fra frøsalg. Til sammen et budsjett på 12 millioner kroner som sikrer prosjektoppstart allerede i 2025 med planlagt avslutning i 2028. I tillegg får en utvidelse av prosjektets omfang støtte fra fylkesinntrukne rentemidler fra Skogfond i fylkene der eik er vanlig i dag.