Tømmerprisene beveger seg litt oppover, men ikke nevneverdig. Det er imidlertid en del annen bevegelse i skognæringen for tiden. Rekordhøye tømmerpriser og dårlig lønnsomhet i industrien er årsaken, tror Carl Johan Moberg i Treebula.
– Sagtømmer av gran er det fortsatt høy etterspørsel etter og prisene har steget litt siden sist. Mange steder i Sverige er det rekordpriser. Det er gode priser på furu også, men ikke samme etterspørselen. Det forteller Moberg om sagtømmermarkedet i Sverige for tiden.
Det svenske såkalte «klentømmeret» er også godt betalt. – Det er viktig at skogeier klarer å plukke ut dette og levere det som sagtømmer og ikke massevirke, mener Moberg som ser en prisdifferanse på 400-500 kroner. «Klentømmeret» går for 1100–1200 kroner pr kubikkmeter og massevirket for ikke mer enn 700–800 kroner. – Dessuten er det bedre for klimaet at virket brukes til mer langlivete produkter, legger Moberg til.
Når det gjelder energivirke, ser Moberg at varmeverkene er fornøyde med det har nå. Ikke er vinteren kald og el-prisene er normale. Det gjør at energivirke har stabil pris og massevirke ikke går til energi.
– Det er ganske mye massevirke i markedet nå, så industrien har grei tilgang, mener han.
For øvrig er det andre nyheter som opptar det svenske skogbruket for tiden.
– Miljømålsutredningen er på vei med flere krav etter press fra EU på klima og miljø. Ett er erstatning til grunneiere for økt omløpstid. Et annet er krav til å grave igjen grøfter og tilbakeføre skog og å slutte å ta ut torv, forteller Moberg.
Han kan også fortelle at det er en del bevegelse blant svenske selskaper for tiden.
– Sødra har de siste årene kjøpt mye skog i Baltikum, og selger nå 153 000 hektar av dette. De begrunner det med at deres hovedforretningsområde er å foredle skog, ikke eie den. I motsetning til Stora Enso som ville frigjøre kapital gjennom sine salg. Bergs Timber – som tidligere har solgt sagbruk i Sverige til Vida – solgte nå sine baltiske sagbruk til et østerisk selskap. Og Setra Group har et sameie med Sveaskog og skogeierforeningen Mellanskog, men nå skal Mellanskog ta over Sveaskogs andel, forteller Moberg. Han mener vi ser endringer og nye konstellasjoner, fordi situasjonen er så spesiell. – Og flere vil vi se, tror Moberg som følger interessert med.