Skogbruk i Slovenia

Slovenia er det tredje største skoglandet i Europa etter Finland og Sverige, hvis man regner skog per innbygger. Skogen her vokser raskt, har høy diversitet og et variert klima med en god del nedbør.

Landskapet i det lille landet på bare 20 000 kvadratkilometer veksler mellom middelhavsklima, sletteland, alpelandskap og fjellandskapet i de dinariske alpene. Siden landbruket drives på slettene, står skogen gjerne i bratt terreng. 75 prosent er privat eid (rundt 50 000 skogeiere), 21 prosent er statlig og rundt 4 prosent er kom­muneskoger. Skogbruket deles opp i tre; multifunksjonelt skogbruk, nær-naturen-skogbruk og bære­kraftig skogbruk. Nesten 90 prosent av arealet drives som multifunk­sjo­nelt skogbruk, der det tas sosiale hensyn til friluftsliv og miljøhensyn til biologisk mangfold.

Igor Kopje, leder Maribor skogregion (øst i Slovenia) i den offentlige slovenske rådgivningstjenesten.

– Dette skaper robuste skoger, mener Igor Kopje, som leder Maribor skogregion – øst i Slovenia.
Med et arbeidskrevende skogbruk, der skogeier er inne hvert 10–15 år med inngrep, trengs godt veinett. Landet har et godt utbygd skogs­bilvegnett med 12 000 km skogs­bilveier og et godt utbygd drifts­veinett i skogen.

– Hver femte slovener er skogeier, men mange eiendommer er små. Gjennomsnittseiendommen er på 2,13 hektar og gjerne mindre. Mange opplever det å være skogeier som en byrde, snarere enn en fordel, forteller Kopje.

75 prosent avvirkes motormanuelt med traktor og vinsj, mest fordi terrenget er så bratt, men det slovenske skogbruket mekaniseres sakte, men sikkert. Brorparten av avvirket tøm­mer i Slovenia eksporteres til nabo­landene, da landet ikke har mye egen industri.

Satser på biodiversitet i slovenske skoger

  • Slovensk skogbruk drives svært skånsomt, med bare lukket hogst som gir et kontinuerlig skogbilde og stor variasjon med over 70 ulike tre­slag. Landet verdsetter høy biodiver­si­tet og har over 200 skogvegetasjon­typer, og 171 skogreservater på rundt 9 500 hektar.
  • Første nasjonalpark i landet ble etablert i 1892 – Rajhenavski Rog i Kočevska-regionen. 14 skogvern­områder er gammel skog, og to av disse er UNESCO-arv-områder.
  • I slovenske skoger lever over 1000 bjørner, 100 ulver og 20 gauper som var utryddet for rundt 100 år siden, men ble introdusert igjen – først på 1970-tallet og siden igjen rundt år 2000. Nå bygger stammen seg sakte, men sikkert opp igjen.

Alt ifølge Katja Konečnik, som arbeider i den offentlige slovenske rådgivningstjenesten.

Skroll til toppen