Suksess med ryddesag

Rekrutteringsprosjektet JOB:U tilbyr det som må være verdens mest popu­lære sommerjobb for unge mellom 15 og 25 år. Det var hard konkurranse: 750 søkte om sommerjobb i skogen i år, 154 fikk tilbud.

Prosjektet ble gjennomført i ti av landets 15 fylker. 100 prosent (!) av de unge skogs­arbeiderne vil anbefale andre unge å bruke sommeren til ungskogpleie. 320 unge har hatt sommerjobb gjen­nom JOB:U siden 2021. 40 prosent av disse har gått eller vurderer å gå videre med utdanning eller jobb innen skognæringen.

Lars Erik Rønningen, prosjektleder for JOB:U.

God prosjektmodell
– Vi har funnet en modell som fun­gerer godt, sier Lars Erik Rønningen i Skogselskapet i Hedmark, som er prosjektleder for JOB:U.
Historien bak suksessen er omtrent slik: Det begynte i Eidskog, hvor ung­dommer fikk sommerjobb i kom­mune­skogen for å jobbe med ungskogpleie og planting. Målet var å rekruttere til skognæringen. Da Lars Erik Rønningen kom til Skogselskapet i Hedmark og skulle starte rekrutteringsprosjekt der, la han merke til noe:
– Vi så på søkertallene til skogfag på Sønsterud. Det var markant flere søkere fra Eidskog enn fra andre kom­muner. Vi så på prosjekt­modellen deres og hvordan vi kunne videre­utvikle den, og prøvde oss litt fram i noen Glåmdalskommuner i 2019, og som et Hedmarksprosjekt i 2020, forteller Rønningen.

Opplæring
Elementer som ble lagt til var blant annet et samarbeid med nettopp Sønsterud, for å legge inn nødvendig opplæring og kursing.
– Det er fint med base på en natur­brukskole, også for å vise noen av mulighetene som følger med å velge en slik retning. Vi har også lagt inn en kompetansedag i skogen omtrent midtveis i sommerjobbperioden, som for de fleste er på tre uker. Etter en drøy uke i skogen er det mange som kjenner på ømme muskler – da synes vi det passer bra med en skoledag hvor de både kan få tatt seg inn litt, og få noe mer teori om skog og skog­bruk. Vi tar utgangspunkt i skogens omløp for å snakke om tiltakene som gjøres. Da har de unge skogsarbeid­erne allerede noen knagger å henge den nye kunnskapen på, og får ekstra motivasjon før den siste perioden i skogen, sier Rønningen.

Fra lokalt til nasjonalt
I 2021 ble det et Innlandet-prosjekt, da både fylkeskommunen og Gjen­sidige­stiftelsen støttet prosjektet øko­nomisk, og næringen involvert. I 2022 ble JOB:U et nasjonalt prosjekt, støttet av Verdiskapingsfondet, og i sam­arbeid med Velg Skog.

Kompetansedag: JOB:U-deltakerne fra Team Våler og Åsnes besøker en drift i Våler kommuneskog, og får titte i maskinen og snakke med maskinføreren om å jobbe i skogbruket. På bildet: maskinfører og lærer på Sønsterud, Petter, og rådgiver skogbruk i Våler og Åsnes kommune, Are. Ungdommene på bildet er Mats, Jørgen, Bjørn Auden, Sebastian, Elias (arbeidsleder på Åsnes), Bjørn Oskar, Petter og Joakim (arbeidsleder på Våler).

Team Elverum: Henrik og Emma jobber i Elverum kommuneskog. Her filer de sagbladet under veiledning av skogarbeider Jan Magne, som tilføyer at han fornøyd med innsatsen og arbeidet til ungdommene.

Positive ungdommer på arbeid i skogene i Steinkjer.

I Agder har ungdommene i tillegg vært på bedriftsbesøk hos Bergene Holm og Norsk Virkesmåling. Her fikk de kunnskap om kvalitet, om omløpet fra stokk til materialer og biprodukter.

Gode samarbeid
– Vi ser at prosjektet virker, og det er etablert brede, gode samarbeid mellom kommuner, allmenninger, skoler, næring, fylkesskogselskap og andre. Lokal tilpasning er nødvendig for å få dette til. Det varierer fra sted til sted hvordan opplæringen gjøres, det er ikke overalt det er naturbruksskoler. Jeg jobber for å etablere samarbeid med så mange kommuner som mulig, for å få enda flere ungdommer ut. Den andre store oppgaven er å skaffe varige midler til å drive dette, sier prosjektlederen.

Søker varig støtte
I midten av september ble det klart at hovedutvalg for næring i Innlandet fylkeskommune støtter JOB:U i to år til, med 1,28 millioner kroner. Inn­stillingen fra fylkeskommune­direk­tøren var i utgangspunktet avslag, fordi tiltaket har fått støtte i flere år og «skal nå være en del av den ordi­nære driften til Skogselskapet i Hedmark. Det er de som er prosjekteier».
– Vi er veldig glade for videre støtte fra Innlandet. Uten økonomisk støtte, ingen JOB:U. Det er sånn det er. Men vi må jobbe for å finne varige løsninger på dette. Prosjektet bidrar til rekrut­tering til bransjen, men gir også mye til de unge som ikke velger en vei innen skognæringen. De lærer mye både om hva det vil si å jobbe i skogen, om om­løpet i skogen, og hvor stor betyd­ning skogen har på mange områder i sam­funnet. Det tar de med seg uansett hvil­ken retning de velger, sier Rønningen.

En sommerjobb i skogen byr på mer enn bare lærdom om skogbruk. I Telemark ble en rådyrkalv reddet fra ryddesaga og gjenforent med moren.

Medieoppmerksomhet
Rekrutteringsprosjektet får stor medie­oppmerksomhet – denne sommeren var journalister med ut i skogen i mange deler av landet.
– Det synes jeg er gøy. Det er viktig å skape en bredere forståelse for hva moderne skogbruk innebærer. Når vi vet at rundt 40 prosent av JOB:U-deltakerne faktisk vurderer utdanning eller jobb innen skog, er det frem­tidens skognæring som er med på å vise fram dette, konstaterer en fornøyd Rønningen.

Skroll til toppen