Aktuelt

Flertallspartiene i Innlandet enige i skolesaken

Ap, Høyre og MDG er enige om ny skole- og tilbudsstruktur i Innlandet. De vil legge ned to skoler og fire skolesteder. Lena og Valle består, mens skolested Sønsterud, og dermed skogfag, flyttes til Våler. 



Flere skogskoler har vært i spill denne høsten. Nå er Arbeiderpartiet, Høyre og Miljøpartiet De Grønne er enige om fremtidens skole- og tilbudsstruktur i Innlandet. Til sammen har disse tre partiene flertall i fylkestinget.  

Skolene som legges ned er Skarnes vgs og Dokka vgs, samt skolestedene Dombås og Lom (Nord-Gudbrandsdal vgs), Flisa (Solør vgs) og Sønsterud. Hele tilbudet på Sønsterud flyttes til skolested Våler ved Solør videregående skole. Til sammen er dette rundt 730 færre elevplasser. 

Norsk Skogbruk har tidligere skrevet om hvordan synkende elevtall og stram økonomi framtvinger en endring i skolestrukturen i Innlandet. I to av de tre alternativene som ble foreslått, ble Sønsterud foreslått nedlagt. I det tredje alternativet, som flertallet nå altså har samlet seg om, ble det foreslått å flytte skogbruksutdanningen fra Solør vgs avdeling Sønsterud, til avdeling Våler. 

–Dermed opprettholdes begge skogtilbudene i fylket, noe MEF Skog er godt fornøyd med, selv vi primært ønsket å opprettholde Sønsterud som eget skolested, kommenterer Maskinentreprenørenes forbund på Facebook. 

Endringene skjer fra skoleåret 2025/26, med noen unntak. Blant annet skal det for Solør vgs etableres et internat/hybelhus på Braskereidfoss, men i påvente av dette må internatet på Sønsterud fortsatt benyttes. Dette gjelder selv om undervisningen flyttes fra og med skolestart 2025/26. 

Formelt sluttbehandles saken i fylkestinget 23. oktober.