Kamp om tømmeret utfordrer lønnsomheten

Sammenliknet med juli i fjor, har trelastsalget falt merkbart. Fall i boligproduksjonen og rekordhøy etterspørsel etter tømmer som råvare internasjonalt gir krevende rammer for hele byggenæringen.

Per juli 2024 er de nasjonale tallene slik, målt i volum:

Salget av trelastbaserte byggevarer som konstruksjonsvirke og øvrig hvit trelast har falt med 4,19 prosent det siste året. Akkumulert salg er 6,88 prosent lavere enn samme periode i fjor, viser statistikk fra Treindustrien.

Salget av impregnert trelast er 17,87 prosent lavere. Akkumulert salg falt med 4,24 prosent sammenliknet med i fjor.

Eksporten av trelast har falt 1,1 prosent det siste året. Eksport av sagtømmer fortsetter å stige, og har økt med 6,9 prosent sammenliknet med samme periode i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Sagtømmerprisene stiger fortsatt, og var i juni på rekordhøye 790 kroner per kubikk til skogeier, ifølge Landbruksdirektoratet. Det er en økning på 15 prosent i første halvår. I tillegg kommer transportkostnader og dekningsbidraget som omsetningsleddet skal ha når de selger tømmer til sagbrukene, oppsummerer Treindustrien i en pressemelding.

– Fall i boligproduksjonen og rekordhøy etterspørsel etter tømmer som råvare internasjonalt gir krevende rammer for hele byggenæringen, sier administrerende direktør i Treindustrien, Heidi Finstad.

–Bedriftene i treindustrien har investert stort for å bidra til et grønt industriløft. Nå treffes de av rekordhøye tømmerpriser og boligkrise på samme tid. Dette gir en sårbarhet i flere verdikjeder og øker risikoen for at norsk produksjonskapasitet i videreforedlingsleddet faller bort, sier Finstad.

Skroll til toppen