Trærne absorberer ikke bare karbondioksid – ny forskning viser at de også absorberer store mengder metan.
Metan er den klimagassen som, etter karbondioksid, bidrar mest til global oppvarming, skriver forskning.no.
Det er velkjent at trærne tar opp karbondioksid. At trærne også absorberer metan har ikke vært kjent.
Forskere fra Linköpings universitet i Sverige og University of Birmingham i England har nå klart å måle hvor mye metan som tas opp av mikrobene barken på trærne.
– Til nå har vi trodd at trærne i hovedsak bidrar ved å absorbere karbondioksid via fotosyntese. Men studien vår viser hvordan trærne er nyttige på en ny og overraskende måte, sier professor Vincent Gauci ved University of Birmingham i en pressemelding.
Gauci, som har ledet studien, forteller at man så langt har trodd at det bare er bakteriene i jorda som fanger opp og bryter ned metan. Men studien som nå er gjort viser at mikrobene i barken og i treet fjerner like mye eller mer metan enn bakteriene i jorda. Forskerne bak studien anslår at klimagevinsten til trær øker med ti prosent.
– Det at levende trær kan være såpass store metansluk er ny kunnskap, sier Jenni Nordén, forsker ved Norsk institutt for naturforskning, til forskning.no.
Hun mener den eksakte størrelsen på klimagevinsten er vanskelig å anslå ut fra den kunnskapen som er tilgjengelig i dag. I likhet med de svenske forskerne mener hun at dette bør undersøkes nærmere, og etter hvert tas med i klimagassregnskapet.
Metan er 28 ganger sterkere enn karbondioksid, og det blir stadig mer av den i atmosfæren. Ifølge FNs miljøprogram kan en tredjedel av den globale oppvarmingen skyldes økning av metan.
Kilder:
Forskning.no: Overraskende funn: Trær absorberer også metan (forskning.no)
Forskning.se: Träden överraskar – tar bort metan från atmosfären – forskning.se
Forskningsartikkel: Global atmospheric methane uptake by upland tree woody surfaces | Nature
FNs miljøprogram: Facts about Methane | UNEP – UN Environment Programme