Aktuelt

Norske Skog: Positiv markedsutvikling, men fortsatt kapasitetsstengninger

Norske Skog melder om økt etterspørsel etter publikasjons- og emballasjepapir i andre kvartal, og forventer ytterligere økning i 2024. Til tross for positiv utvikling, er ytterligere kapasitetsstengninger nødvendige.



Det melder Norske Skog i sin rapport for andre kvartal 2024. Selskapets EBITDA (resultat før renter, skatt, avskrivninger og nedskrivninger) i denne perioden var på 471 millioner kroner, en økning fra 76 millioner i første kvartal 2024. EBITDA i andre kvartal ble positivt påvirket av forsikringer ved Norske Skog Saugbrugs, på 338 millioner.

Råvare- og energimarkedene har stor betydning for publikasjons- og emballasjepapir, og forventes å forbli usikre selv om prisene har kommet nærmere historiske nivåer. Kostnadene for resirkulert papir har økt betydelig, men både kvaliteten og tilgjengeligheten har blitt forverret, skriver Norske Skog i pressemeldingen. Trenden forventes å vare gjennom hele året. Massevirkeprisene forventes å holde seg på høyere nivåer i 2024.

Utvikling av innsatskostnader og etterspørsel etter papir vil fortsatt påvirke papirsalgsprisene i Europa. Både publikasjons- og emballasjepapirmarkedet er preget av overskuddskapasitet, og kapasitetsstenginger i industrien er nødvendig for å bedre markedsbalansen. Kapasitetsutnyttelsen forventes å forbli svak i den kommende perioden ettersom ytterligere stenginger er nødvendig, heter det i pressemeldingen.

«Til tross for fallende markeder og redusert maskinkapasitet, er vi svært fornøyde med å ha oppnådd økt markedsandel med høyere salgsvolumer i andre kvartal 2024 sammenlignet med samme kvartal i fjor. Dette betyr at Norske Skogs markedsposisjon innen papirindustrien har blitt styrket ,» sier Geir Drangsland, administrerende direktør i Norske Skog.

Norske Skogs rapport for andre kvartal kan leses her:

Positiv markedsutvikling | Norske Skog