Aktuelt

Fyllestasjon med fornybart i tankene

På Energigården på Brandbu er nå landets første komplette biodrivstoffstasjon åpnet. Der kan kunder med avtale fylle fire forskjellige fornybare drivstofftyper.



– Foreløpig har stasjonen et begrenset antall kunder. Men hensikten med den er i like stor grad å vise utvalget av biodrivstofftyper som en del av Energigårdens praktiskteoretiske informasjonsarbeid, forklarte daglig leder Erik Eid Hohle ved åpningen i midten av august.

I forbindelse med åpningen ble det arrangert fagseminar hvor mange kjente størrelser i bioenergisammenheng deltok. Og Jonas Gahr Støre kom for å klippe over snora. Han fikk høre Jens Ulltveit-Moes erfaringer med bioelanolproduksjon i Brasil, hvor myndighetene har lagt til rette for bruk av dette drivstoffet som nå er det vanligste i landet. Gisle Løhre Johansen fortalte om etanolproduksjonen ved Borregaard som en del av den helhetlige utnyttelsen av trevirket. Der er ligninet og spesialcellulosen hovedproduktene, og det er markedet for disse som avgjør hvor mye etanol som blir produsert.

Les mer i Norsk Skogbruk nr 9.