I september runder ungdomsredaksjonen i Norsk Skogbruk fem år. 13 ungdommer har fått prøve seg som journalister. Mange har gått videre til ulike jobber i næringen, mens nye stemmer har kommet til.
Siden den første saken stod på trykk i 2019, har ungdomsredaksjonen (U:RED) i Norsk Skogbruk formidlet nyheter fra næringen til unge lesere. Et knippe elever, studenter og lærlinger har fått prøve seg som journalister, både på trykk og i sosiale medier.
Ungdomsredaksjonen begynte som et treårig prosjekt i regi av Norsk Skogbruk og Velg Skog, støttet av rentemidler. Hovedmålet var å bidra til rekruttering, gjennom å vise fram skognæringen som en bra arbeidsplass med mange muligheter.
NYTTIG FOR NÆRINGEN
– Det er viktig å la de unge slippe til med sine interesser og synspunkter. Det er med på å gi næringen innsikt i hvilke endringer som kommer med den nye generasjonen, sier redaktør for Norsk Skogbruk, Line Venn.
Etter endt prosjektperiode ble ungdomsredaksjonen videreført, nå med støtte av næringen og Norsk Skogbruk. U:RED drives fortsatt som et prosjekt – ungdommene planlegger sine egne saker, og inngår ikke i redaksjonens daglige drift.
– Norsk Skogbruk vil gjennom U:RED bidra til å vise bredden i skognæringen til yngre lesere, og kanskje inspirere flere til å velge skogen som yrkesretning, sier Venn.
ULIKE KANALER OG SJANGRE
Siden starten i 2019 har 13 ungdommer deltatt i prosjektet, med idéer, artikler, videoreportasjer, foto, podkast og konsepter i sosiale medier. Ungdomsredaksjonen har hovedansvaret for innholdet til Norsk Skogbruk på Instagram, som har drøyt 1300 følgere.
I en spørreundersøkelse i 2021, kom det fram at de fleste ungdommene foretrekker å lese Norsk Skogbruk i papirform. Derfor får alle som studerer skog og skogbruk på et eller annet nivå, gratis abonnement på det som er landets eneste uavhengige fagtidsskrift for skogbruk.
– Vi vet at bladet leses av flere enn den som står som abonnent, enten det er i studentkollektivet eller hjemme hvor også søsken og venner har tilgang til Norsk Skogbruk. Regningen for dette deles mellom oss i Norsk Skogbruk, og næringen som støtter U:RED-prosjektet, sier Line Venn.
Et annet viktig funn fra spørreundersøkelsen, er at ungdommen trenger rom til å øve seg på å ha meninger og være i debatter.
– I dagens debattklima er det mer relevant enn noensinne. Redaksjonen i Norsk Skogbruk vil både legge til rette for at ungdommene skal slippe til, og veilede dem i tråd med hvordan en uavhengig redaksjon jobber, sier Venn.
13 UNGDOMMER
I løpet av de fem årene som har gått, har seks ungdommer fra NMBU, fire fra Evenstad, og tre fra videregående vært tilknyttet U:RED-prosjektet. Flere av studentene tok først skogbruk på videregående pluss påbygg. Marit Venn har koordinert ungdomsredaksjonen i hele perioden, og disse ungdommene har vært engasjert i prosjektet:
Martin Storberget (Evenstad), Petter Almås (Evenstad/NMBU), Martin Listerud (Valle), Sandra Marie Årsandøy (Mosjøen vgs), Camilla Glomsås (NMBU), Audun Kippenes (NMBU), Haakon Jamtli Kristiansen (NMBU), Jan Erik Kørra (Evenstad), Magdalene Mathiesen (Evenstad), Eline Lium Fougner (Naturbruk, Jønsberg), Elin Johanne Bergstrøm (NMBU), og Elias Rossetnes (NMBU).
BREDDE I SAKENE FRA UNGDOMSREDAKSJONEN
2019: – Jeg anbefaler lett andre å velge ei utdanning innen skogbruket, sier Ivar Eriksmoen i den aller første saken ungdomsredaksjonen har på trykk i Norsk Skogbruk, høsten 2019. Eriksmoen leverte bacheloroppgave i skogbruk på Evenstad våren 2019. Allerede før oppgaven var levert, fikk han tilbud om en trainee-stilling hos SB Skog. I løpet av halvannet år vil han få innblikk i alt som bedriften driver med, fra skogkultur, tømmertransport, kjøp av tømmer, økonomi, og kontrollering. Ingen dager er like, og til journalistene fra ungdomsredaksjonen forteller han at han stortrives. Eriksmoens råd til andre som studerer eller vurderer skogbruk var klart:
– Gjennomsnittsalderen i skogbruket er høy, og mulighetene for å få jobb er gode. Skogbruket er ei vekstnæring som har behov for mye ny arbeidskraft i årene som kommer. Det grønne skiftet er hele tida i fokus, og her kan skogbruket spille en viktig rolle. (Martin Storberget og Petter Almås, 2019/9/32)
2021: «Klimasmart tre» var overskriften da ungdomsredaksjonen besøkte Splitkon, Norges største fabrikk for produksjon av krysslimt tre. For å utvikle miljødokumentasjon har Splitkon fått med seg NMBU, Norsus, Viken Skog, Begna Bruk, Norsk Treteknisk Institutt og limprodusenten Dynea, rapporterte U:RED. (Haakon Jamtli Kristiansen, 2021/3/38)
2022: Siden 2012 har det blitt levert 145 masteroppgaver om ulike skogfaglige temaer, noe som tilsvarer et sted mellom syv og åtte årsverk – en betydelig del av forskningen som produseres ved et universitet, kunne ungdomsredaksjonen rapportere, og fulgte opp gjennom året med å presentere noen av masterstudentene ved skogfag på NMBU og oppgavene deres. Hans Fredrik Hoen, dekan på MINA ved NMBU, fortalte at masteroppgavene som skrives av studenter er viktig for fagmiljøet:
– Ved å ta opp aktuelle problemstillinger bidrar masteroppgavene i den samla forskningsinnsatsen fra MINA og NMBU, og med forskningsbasert kunnskap til nytte for næring, forvaltning og allmenhet. (Haakon Jamtli Kristiansen, 2022/2/46)
2023: I Elverums kommuneskoger i begynnelsen av juli møter ungdomsredaksjonen et av JOB:Us arbeidsteam. JOB:U ble i fjor et landsdekkende prosjekt for å få unge ut i sommerjobb i skogen. Ungdomsredaksjonen møter en gjeng på fem, som har meid ned ungskog i over en uke under kyndig ledelse av Ole Stafsberg. På tross av at det var første gang Elverum kommune deltok i JOB:U-prosjektet, fikk de inn over 30 søknader fra ungdom som ønsket sommerjobb i skogen, og måtte utvide til et arbeidslag på fem stykker istedenfor fire. Vanligvis leier kommunen inn noen til å drive ungskogpleie, men her var det JOB:U som fikk oppgaven. (Marit Venn, 2023/7/8/32)